Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft läge för sommarresor i Sverige – reserestriktioner kan bli kvar

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Semesterplanerna kan påverkas av smittläget och kommunernas vårdkapacitet. Statsepidemiolog Anders Tegnell flaggar för att reserestriktionerna inom Sverige kan bli kvar under sommaren.

Den som har drömt om en utlandsresa i sommar har kanske hunnit vänja sig vid tanken på att det sannolikt blir svårt i år. Nu pekar mycket på att även rekommendationerna att undvika resor inom Sverige kommer att finnas kvar.

– Att vi nu vill hålla ner resandet beror ju på att det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Och vi ska inte hälla bensin på brasan i de delar av landet där smittspridningen går långsamt. Det är bra att det går långsamt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vad krävs för att resandet ska släppas fritt igen?

– Ur Folkhälsomyndighetens perspektiv är det att vi har en hyfsat jämn smittspridning i hela landet, så vi inte för ut infektionen från de delar som har mycket smitta till de som har mindre. Vi börjar se tecken på att det saktar ner lite i Stockholm och börjar röra på sig i flera av de större regionerna.

Men även om spridningen har jämnat ut sig lagom till sommaren kan det finnas anledning att begränsa resandet, varnar Tegnell.

– Då finns motivet med belastning på hälso- och sjukvården kvar. Många kommuner pekar ju på att de inte klarar av att ta emot personer som har behov av hemtjänst, hemsjukvård och så vidare.

Han tillägger att det egentligen inte är Folkhälsomyndighetens område, utan främst en diskussion mellan staten och respektive kommun.

Jörn Spolander/TT