Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals bin har flyttat in hos Jönköping Energi

Pumpstationen i Kortebo har blivit hem för 30 000 bin. Jönköping Energi vill göra en gärning för miljön och till hösten räknar personalen med honung. – Vi har fått tusentals nya medarbetare, säger Linda Svensson.

Ett samhälle med bin har fått ett nytt hem vid Kortebo pumpstation. Bina ska jobba för en god närmiljö och ge mängder av god honung.

– Förhoppningen är att vi ska kunna skörda till hösten, säger Linda Svensson, marknadskommunikatör på Jönköping Energi.

De har upplåtit en av sina stationer sedan de fick ett erbjudande från en lokal biodlare, Maria Agurén från Gäsene bigårdar.

– De kom en dag och flyttade in, säger Linda Svensson.

Bikupan står på en inhägnad plats vid pumpstationen i Kortebo. Kupans 30 000 invånare bor och lever numera på en plats med Vätterutsikt.

För Jönköping Energi är bi-hotellet en symbol för arbetet med miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Vi har många lokaler och mycket mark och tänkte att vi kan använda det och upplåta till bina. Vår vision är att vara en god kraft i samhället.

Som en extra bonus kommer bina att producera honung för personalen. Bina har redan börjat att arbeta inne i kupan och det surrar ordentligt när de flyger in och ut. Enligt uppgift trivs de väldigt bra i sitt nya hem.

Bin har en stor betydelse för vår natur och vi människor klarar oss inte utan dem och andra pollinerare. En tredjedel av den mat vi äter är beroende av pollinerande insekter.

Bin är dock hotade på olika håll i världen, inte minst på grund av klimatförändringar och kemiska bekämpningsmedel.

– Vi vill gärna gynna dem, det känns som en bra sak, säger Linda Svensson.