”Vätterns gömda medelhavspärla”, så beskrivs Djäknesundet i Karlsborg i Vättern i SJ:s tävling över Sveriges vackraste sjöar, där tusentals svenskar har fått skicka in sina förslag.

Djäknesundet, som hamnar på sjundeplats i omröstningen ”Visa oss ditt fantastiska Sverige”, hyllas så stort att det jämförs med grekiska övärlden:

”Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta. Efter en tågresa till Skövde via en kortare busstur till Karlsborg finns Vätterns gömda pärla: Djäknesundet. De höga klipporna som omgärdar det turkosa vattnet och den grönskande skogen ger en stillsam ro. Platsen är som tagen ur en sagovärld och perfekt för barnfamiljer”, beskrivs badstranden.

SJ:s omröstning pågick i vintras och över tusen förslag på svenska alternativa resmål före utländska kom in. Därefter har över 10 000 röster lagts på vilka badsjöar i landet som sticker ut.

På förstaplats hamnar Trollsjön i Kirunafjällen, på andraplats Skuleskogen utanför Örnsköldsvik och på tredjeplats kom stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen.

Relaterat till artikeln