Tidsbron – som ju främst finansieras av Allmänna arvsfonden – är ett samarbete mellan Miliseum och Remida. Under våren och under 2014 har elever varit på båda ställena för att bygga broar. Det har blivit fantastiska kreationer av spillmaterial från traktens företag och det har blivit modeller av riktiga militära broar.

– Målet från vår sida är att stärka samarbetet med skola och förskola. Vi vill visa vad vi håller på med på Miliseum och på Remida för de yngre eleverna som har svårare att besöka oss, säger Elin Ljungqvist.

Nordisk folktro

När vi hälsade på berättade Elin om nordisk folktro i form av vättar, alver och andra skogliga väsen för en grupp barn som besökte hennes ”station”. Barnen är utomhus, runt skolan, hela veckan. På måndagen handlade det främst om älvor och på tisdagen om vättar.

– Men det hela började faktiskt redan veckan innan. Då visade lärarna en film för eleverna, som de har gjort själva och där de är utklädda i kläder från det tidigare projektet Sagoskogen, berättar Elin.

Elak häxa

Storyn i filmen går ut på att en elak häxa har förtrollat alla lärare på skolan till väsen. Elevernas uppgift under veckan har varit att lösa uppgifter och därigenom häva förtrollningen. Speciella roller spelar rektorn, Peter Hansson som förvandlats till en groda, och vaktmästaren Mikael Ljungqvist som på onsdagen fick spela Näcken.

Veckan innehåller mycket ”Learning by doing”. Hos träskulptören Ulf Celén får eleverna lära sig att skulptera i ek och på skolans uteplats har Kerstin Nordenstam från Remida dukat upp en del av de godsaker som man har att erbjuda; mosaik, flanellbitar, skruvar, tagelnystan och mycket mer.

– Hittills har de varit fantastiskt duktiga. När det är färdigt har jag tagit bilder av vad de gjort, berättar Kerstin och visar upp en del av vad hon fångat med sin mobil.

I dag är barnen på friluftsgården Grönelund för att ta sig an fem olika uppdrag i den riktiga skogen. Lunchen äts på plats.

Tidsbron och Remida har tidigare även besökt Hjortsjöskolan i Vaggeryd.