Åklagare Lars-Göran Wennerholms beslut kom in till Skaraborgs tingsrätt idag, måndag morgon. Brodern har varit skäligen misstänkt för mord, men det går inte att bevisa att han har gjort sig skyldig till brott, anser åklagaren. Det handlar om brist på teknisk bevisning i kombination med för svag bevisning i övrigt.

Vi har bedrivit den här utredningen under flera månader. Bevisningen har under här perioden stärkts mot den äldre brodern och det beror bland annat på att vi har fått in teknisk bevisning, medan vi mot den yngre brodern inte har det. Han har också varit misstänkt på en låg misstankenivå under hela utredningen, förutom precis i början, säger Lars-Göran Wennerholm.

Hustrun till den nu häktade 35-åringen misstänktes på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling. Det går dock inte att bevisa att hon har haft sådant uppsåt som krävs för att det hon har gjort skulle vara brottsligt.

Misstanken om skyddande av brottsling bygger bland annat på att 35-åringens fru har tvättat hans kläder. Hon har tvättat kläderna utan att förstå att det kan ha varit bevis hon förstörde, eller utan att mena att förstöra bevis.

Häktningstiden för den mordmisstänkte 35-åringen går ut på onsdag, den 7 oktober.

Kommer du att väcka åtal nu på onsdag?

Nej, inte på onsdag. Förundersökningen är väl i stort sett klar men försvaret har inte tagit del av hela utredningen ännu. Det är svårt att säga hur lång tid de behöver, säger Lars-Göran Wennerholm, som sannolikt kommer att begära två veckors förlängd åtalstid och därmed förlängd häktningstid för 35-åringen.

Kommer du att kalla hustrun och brodern som vittnen vid rättegången?

Jag har inte bestämt det, och även om jag hade bestämt det hade jag inte talat om det. De är ju närstående, då behöver de inte vittna.

För ett par veckor sedan genomförde Lars-Göran Wennerholm förhör i Litauen med hustrun och brodern till den mordmisstänkte 35-åringen.

Det var inget avgörande som kom fram i de förhören, utan det är en helhet. Jag är framme nu utredningsmässigt och kan konstatera att misstankarna inte har stärkts på det sättet som behövs för att väcka åtal, säger Lars-Göran Wennerholm.