Det var i slutet av förra året som länsstyrelsen beslutade att tillåta att två lodjur skulle skjutas i länet 2019. Licensjakten är till för att reglera stammen då lodjurspopulationen i länet ligger över förvaltningsmålet.

Licensjakten påbörjades 1 mars och fick pågå till 31 mars. Men redan på onsdagen hade båda de tilldelade lodjuren blivit avlivade och jakten kunde avslutas, meddelade Länsstyrelsen i Jönköpings län på onsdagens eftermiddag.

Jakten har främst pågått i östra delen av Värnamo kommun där lodjursstammen är tätast, men även en mindre del av Vaggeryds och Sävsjö kommuner. Båda lodjuren sköts i sydöstra delen av Värnamo kommun, uppger länsstyrelsens vilthandläggare.

Samtidigt pågår fortfarande annan jakt på ett lodjur i trakterna kring Habo och Mullsjö, i det ärendet gäller det skyddsjakt. Där är det ett lodjur som angripit tamboskap i Mullsjö och Habo sedan 2017 som jagas. Sedan februari förra året har det skett nio lodjursangrepp i Mullsjö och Habo kommuner och ytterligare angrepp har inträffat i de närliggande områdena i Västra Götalands län.

Läs mer: Startskottet har gått för känsloladdad jakt