Filmen är producerad av Interior Cluster Sweden i samarbete med bland andra Science Park i Borås. I filmen syns bland annat interiörer från företag som Kinnarps, WOG metall och Carlssons smide i Bor. Annars handlar filmen till stor del om att stärka bilden av möbelföretagens och svenskars koppling till skog och råvaror som trä och järn. Filmen visar svenska förskolebarn som leker i trolska skogar – i Vaggeryds kommun, forskare som tar fram nya material och robotar som producerar pinnstolar.

Här kan du se filmen.

World Media Festivals är en tävling för kortare, dokumentära eller opinionsbildande, filmer som har tagits fram på uppdrag av företag och organisationer. Vid festivalen delas det ut ett Grand Prix – finaste utmärkelsen. Årets pris gick till den tyska filmen ”White Wolves – Ghosts of the Arctic”, från DocLights som gör naturfilmer för tv. Senaste svenska segern togs 2008 av Charon Film som gjorde tv-filmen ”The Planet” för Westdeutscher Rundfunk. Andra svenska bidrag som har vunnit är två filmer för personbilstillverkaren Volvo; 2000 och 2001.

”Respect” har tagit ett guld och ett Grand Award i underkategorierna Social Responsibility, respektive Corporate Communications. Men så mycket festival i Hamburg blir det inte för vare sig skaparna eller för uppdragsgivaren, eftersom den delen – som skulle ha hållits den 27 maj – är inställd med hänvisning till coronapandemin.

Möbelriksdag i Skillingaryd, med medverkan av bland andra finansminister Magdalena Andersson och möbelprofilen Anders Wisth, var startpunkten för Möbelklustret, Interior Cluster Sweden. Som nu har producerat en film om möbelindustrin.

Foto Gunnar Höglund

Hur går det förresten för möbelföretagen nu?

– Orderingången minskar, många har korttidspermitterat och internationella mässor är inställda – marknadsföring och säljaktiviteter får ske digitalt. Men jag uppfattar att det råder en god stämning i branschen; företagen ser sig inte som konkurrenter utan som kollegor, säger Anna Rosenqvist.

Svenska möbelproducenter vill handla från inhemska underleverantörer. Samtidigt, understryker hon, är man starkt beroende av export, vilken måste komma igång snart.

Relaterat till artikeln

Interior Cluster Sweden är en branschorganisation som stöds av kommuner med många möbelföretag i Jönköpings, Västra Götalands och Kronobergs län. Enligt tidigare presenterade siffror har 30 procent av industriverksamheten i Vaggeryds kommun någon koppling till möbelindustrin. I styrelsen för organisationen sitter ordföranden Thomas Wilsson, platschef på Kinnarps i Skillingaryd, Vaggeryds näringslivschef Johan Thorsell, Birger Boström från Tranås och Anki Hansson från Värnamo.