Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UD förlänger avrådan om resor

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Utrikesdepartementet förlänger avrådan för icke-nödvändiga resor utomlands till 15 juli. Samtidigt införs ett undantag från avrådan för resor inom landet. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Resor som motsvarar en–två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Men det innebär inte att allt är som vanligt – sunt förnuft och stor försiktighet gäller, säger statsministern.

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverar beslutet om att förlänga avrådan om icke-nödvändiga resor utomlands.

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli, säger Linde.

Kan tillåtas

Hon säger att regeringen välkomnar de riktlinjer om turism som EU-kommissionen i dag publicerat.

– Vi välkomnar det och återkommer när de olika delarna analyserats närmare.

Beskedet om att resor motsvarande en eller två timmar med bil från hemorten kan tillåtas ska inte ses som en signal om att faran är över, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

– Tvärtom hoppas vi att människor kan fortsätta ta ansvar. Så här långt klarar sjukvården utmaningen men vi behöver visa solidaritet med vårdpersonal i hela landet. Riskera inte att göra deras redan svåra jobb ännu svårare, säger hon.

Över sommaren

När många länder i Europa börjar prata om exitstrategier påpekar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att det är långt kvar till en "exit" från pandemin.

– De flesta råd vi har gett kommer att vara aktuella över sommaren. Vi ska försöka leverera färdiga direktiv för sommaren till början av juni, säger Carlson.

Han preciserar också vad som gäller för de kortare resorna som nu kommer tillåtas:

– Det förutsätter att man inte träffar äldre eller riskgrupp, deltar i större sociala sammanhang, och har resa och boende som ger minsta möjliga sociala kontakt, säger Carlson.