Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersökningen visar: Här är smålänningarna sämst i Sverige

Smålänningarna gör minst i hela landet för att minska köttkonsumtionen. Det visar en ny undersökning, enligt SVT. – Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Novus har i september i år genomfört en undersökning om svenskarnas köttätande.

Efter att ha intervjuat lite drygt 1 000 svenskar, i åldrarna 18-79 år, kom analysföretaget fram till att ungefär var tredje svensk har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull.

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade. Det är mer fokus på familjen, huset, livet. Vardagen tar över och långsiktiga frågor som klimatet hamnar i skymundan, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Smålänningarna sämst i landet

Medan var tredje person i landet har dragit ner på sitt köttintag är bara var fjärde smålänning villig att göra detsamma. Det betyder att invånarna i Småland gör minst i Sverige för att minska köttkonsumtionen, skriver SVT.

Generellt äter svenskar ungefär 700 gram rött kött i veckan. För en hållbar konsumtion för planeten ska man, enligt klimatforskare, dock inte äta mer än 300 gram i veckan.