Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieeleverna vill prata om sexuella övergrepp: ”Fortfarande så känsligt”

En grupp elever vid Erik Dahlbergsgymnasiet har tagit ett grepp om jämställdhetsfrågan. I samband med 8 mars ordnar de en föreläsning för hela skolan om sexuella övergrepp. – Vi vill lyfta de här frågorna för det är väldigt vanligt men fortfarande så känsligt och tabu att prata om, säger Clara Ehrnström.

En grupp elever vid samhällsprogrammetw årskurs tre har valt 8 mars som projekt att jobba med i en kurs om ledarskap och organisation.

– Projekten skulle kopplas till dagar i almanackan och vi önskade och fick den internationella kvinnodagen. Övergrepp, kränkningar och diskriminering pågår hela tiden, men det tas inte riktigt på allvar, anser eleverna.

Några i gruppen har tidigare gjort projekt om våld mot kvinnor, det våld som pågår i hemmen. Nu är fokus mer generellt på på sexuella övergrepp som kan få stora konsekvenser i livet.

Alla har en berättelse

– Alla här, särskilt tjejer, har säkert någon berättelse om något de själva eller kompisar har varit med om. Men man tänker kanske inte ens tänker på att det faktiskt är fråga om övergrepp. Det kan också vara så genant att prata med vuxna om det att man inte ens berättar om det, säger Clara Oliw.

De fick klartecken för projektet och började googla på vad de skulle hitta på. Snart fann de Novahuset i Linköping, en förening som verkar mot sexuella övergrepp, prostitution och människohandel.

Mycket prostitution här

– Även om ingen här på skolan har utsatts för trafficking så förekommer det. Och vi har studerat statistik som visar att Jönköping har mycket prostitution. Det förklaras av läget utefter E4, säger Amanda Agnell.

På måndag kommer Novahusets grundare Paulina Bengtsson, som själv blivit våldtagen och utnyttjad, till skolan för att berätta om det. Men också om hur övergrepp kan se ut idag, vad man kan tänka på för att inte utsättas själv eller för att inte utsätta någon annan för övergrepp. Inte minst på nätet.

Alla kommer inte

Kvinno- och tjejjouren är också med och kan ge råd och stöd om elever känner att de behöver prata med någon efter föreläsningen.

Förhoppningen från gruppen är att föreläsningen ger en bredare bild och mer kunskap om övergrepp av olika slag till både tjejer och killar. De hoppades att hela skolan skulle kunna vara med och inbjudan gick ut för flera veckor sedan.

– Tyvärr är det del klasser som har prov eller av andra anledningar inte kan komma. Vi hade hoppats att det skulle prioriteras mer av skolans rektorer, säger tjejerna.