Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsfestivalen är tillbaka

Scensommar är tillbaka för andra året i rad, men detta år är det nya arrangörer. Det är nämligen ungdomarna själva som anordnar festivalen i år. De har fått arbeta med allt från ekonomi, marknadsföring till ljudteknik.

Festivalen Scensommar, som anordnades av Residenset KFUM Jönköping, hade premiär för första gången sommaren 2018. Efter festivalen var organisationen eniga om att Scensommar skulle komma tillbaka 2019.

Personalen på KFUM ville göra mer än att bara arrangera en festival, de ville även involvera ungdomarna som kommer till dem under veckorna året om. Därför bestämde de att Scensommar 2019 skulle få arrangeras och ansvaras av ungdomarna själva som ett projekt.

– De ungdomar som ville vara med blev placerade i en arrangemangsgrupp där de fick uppgift att ansvara för en av festivaldagarna vardera, säger Björn Hagstedt, fritidsledare på KFUM Jönköping.

Mer proffsiga

Organisationen beslutade att det skulle bli en tredagarsfestival där ungdomarna skulle få ansvara för en dag vardera. De bjöd in gästföreläsare som fick arbeta med ungdomarna under varsitt tillfälle och hjälpa dem i projektet.

Ungdomarna fick lära sig marknadsföring, hur man designar en affisch samt ljudteknik av två gästföreläsare. Efter detta fick de även lära sig den ekonomiska aspekten och ansöka om pengar för att kunna ha scensommar.

– Hela projektet har varit "learning by doing". Vi har själva behövt kontakta artister och blivit mer proffsiga i vårat bemötande under tiden. Även den stora uppgiften att söka till pengar för att kunna ha spelningen har vi haft. Det har varit stort och otroligt lärorikt, berättar Olle Kron, som ansvarar för en av dagarna.

”Intressant blandning”

Ungdomarna, som varit i åldrarna 13-20, har under hela projektet haft stöd av KFUM i den mån som de känt att det behövt, så helt ensamma har de inte varit.

– De har fått berätta hur det ligger till, men syftet har varit att de ska ansvara från start och slutföra det själva. Vi har därför varit noga med att vi stöttar, men vi kommer inte ta över något för dem, berättar Elin Käll, ansvarig för ungdomsprojektet på KFUM.

Den 12 augusti går ungdomarnas Scensommar festival i stapeln. Artister som ungdomsgrupperna har bokat är Kristina Issa, tjejgruppen Hedda hatar, Fridlyst och många fler, som kommer att uppträda i Olliwoods skatepark.

– Det har blivit en intressant blandning av att vi fick en dag vardera. Jag är mer intresserad av hiphop så på min dag spelar Fridlyst, men sedan har de andra grupperna annan musiksmak så det spelas annan slags musik på deras dagar, säger Olle Kron.