Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika åtalet: Hon kan bli först att straffas för rattsurf i Jönköping

Jönköping tingsrätt har fått sitt första fall rattsurf sedan lagskärpningen den första februari. Åtalet kom in i veckan och rör en kvinna i 50-års åldern som körde med en mobiltelefon i handen på E4.

LÄS MER: JP listar: De har flest P-böter i Jönköping – värsta parkeringssyndarna kartläggs

Nu har Jönköpings tingsrätt fått sitt första fall av rattsurf sedan den nya lagen infördes. Den åtalade är en kvinna i 50-års åldern som höll sin mobiltelefon i handen samtidigt som hon körde bil på E4 i Jönköping. Hon stoppades vid M2 Center (gamla Eurostop) den 19 februari.

Det var den första februari som lagen skärptes, det är inte längre tillåtet att hålla en mobiltelefon i handen samtidigt som du kör bilen. Under februari har 52 misstankar om brott enligt den nya lagen kommit in till åklagarkammaren i Karlskrona, som har hand om enklare typer av trafikmål för hela södra och delar av mellersta Sverige.

Straffet oklart

Eftersom lagen är så pass ny finns det ännu inget prejudicerande, alltså vägledande domar i högre rättsinstanser, för hur stora bötesbeloppen ska bli. Tingsrätterna får därför avgöra bötesbeloppen på egen hand.

– De får döma vilken påföljd det blir sedan får man försöka pröva det i högre rätt för att komma fram till ett belopp, berättar Helene Andersson, trafiksamordnare på åklagarkammaren i Karlskrona.

– Än så länge är det få som förnekat brott så det kan ta ett tag innan vi får det prövat i högre instans, säger hon.

En man som dömdes för det nya brottet i Umeå dömdes till böter på 1 500 kronor av tingsrätten där, rapporterade Västerbotten-Kuriren i början av mars.