Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika ljuskronor har samlat in miljoner kronor

För 30 år sedan stöpte Bertil Widek för första gången den unika ljuskronan. Sedan dess har tillverkningen genererat över fyra miljoner kronor till välgörenhet. Nu flyttar tillverkningen till Huskvarna.

Den mångåriga traditionen att stöpa ljuskronor flyttar till Huskvarna. Det är Lions club i Jönköping som bedrivit verksamheten under alla tidigare år, men klubben lade ner 2018 på grund av för få yngre medlemmar.

Bertil Widek och hans fru Gunvor Widek är grundarna till traditionen, som under åren beräknas ha generat minst fyra miljoner kronor till olika välgörenhetsprojekt tack vare försäljning av ljuskronorna.

I källaren under Tygfabriken på Grännavägen visade Bertil Widek på onsdagen medlemmarna i Huskvarna hur stöpningen går till. En process som kräver både noggrannhet och en del tålamod.

– Vi är glada att Huskvarna tagit över så att det inte läggs ner. Min fru och jag stöpte en ljuskrona för första gången 1988 och sedan dess har tillverkningen fortsatt i vårt garage. Förutom inköp av material går alla pengar från försäljningen direkt till hjälpverksamheter. Det är därför vi gjort det här, säger Bertil Widek.

Hur många ljus som stöpts under åren kan han inte räkna ut, men ett antal tusen måste det ha blivit för att nå upp i miljonbeloppen som skänkts.