Med fem matcher kvar av årets allsvenska ligger IFK Göteborg endast fem poäng över det negativa kvalstrecket. En rejäl missräkning för det klassiska storlaget.

På onsdagsmorgonen publicerade Göteborgs-Posten uppgifter om att Mats Gren skulle få sparken. Dessa uppgifter bekräftades sedan när IFK Göteborg höll presskonferens samma förmiddag.

– Per omgående avslutar vi samarbetet med Mats Gren som sportchef. Anledningarna är väldigt simpla i en ganska komplex värld. Vi har höga krav på oss både från oss själva och från omvärlden att ta steg framåt, säger IFK:s klubbdirektör Max Markusson och fortsätter:

”För stort fokus”

– Mats är ytterst ansvarig för de sportsliga resultaten och vi bedömer också att Mats långsiktigt inte har förutsättningarna att sköta sitt jobb på ett bra sätt. Det har blivit för stort fokus på Mats som person.

Jonas Olsson går in som ersättare. Den tidigare akademichefen i klubben blir tillförordnad sportchef.

IFK:s sportsligt dåliga resultat får också konsekvensen att assisterande tränaren Alf Westerberg tvingas lämna sitt uppdrag. Där ersätter de tidigare spelarna Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller.

54-årige Mats Gren lämnade J-Södra för IFK Göteborg 2014 och har stundtals varit hårt kritiserad. Han har bland annat anklagats för att ha samröre med huliganfirmor och för att ha tagit beslut som inte varit förankrade på andra håll i klubben.

Rekommenderade Gren

En som hade ett litet finger med i spelet att Gren tog steget från J-Södra till IFK Göteborg var AIK:s hedersordförande och den förre UEFA-presidenten Lennart Johansson, det rapporterar Sportbladet.

Till tidningen säger Johansson att han rekommenderade Mats Gren, som han kände sedan deras gemensamma tid i Schweiz, för IFK Göteborg.

– Han visade sådana egenskaper i klubben och schweizisk fotboll varför jag tilltrodde honom ett annat slags ledarskap än vad det uppenbarligen har varit. Jag har inga detaljer, jag vet inte var det spruckit, men han har inte levt upp till mina förväntningar och det måste jag ta ansvar för. Det var en bedömning jag gjorde som inte var helt bra, säger Lennart Johansson till Sportbladet.

Relaterat till artikeln