Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Klart med nytt regeringsalternativ

Hela Sverige har önskat ett svar om regeringsfrågan i fyra månader. På fredagsmorgonen kommer uppgifter om att S + MP + C + L kommit överens om ett regeringsförslag där Stefan Löfven (S) blir statsminister.

På fredagsmorgonen uppger Aftonbladet att de fyra partierna nu är överens gällande regeringsfrågan. En källa säger till tidningen att partierna nu bland annat har kommit överens om de laddade frågorna om arbetsrätt, hyresreglering, flygskatten och familjeåterförening.

Socialdemokraterna uppges ha accepterat fler krav från Centern och Liberalerna jämfört med det bud som förkastades i december och som ledde till att riksdagen röstade nej till att utse Stefan Löfven (S) till statsminister.

Dagens Nyheter uppger att de har tagit del av ett dokument som bekräftar överenskommelsen.

"Våra partier har skilda ideologiska utgångspunkter men förenas i demokratins grunder", står det i dokumentet.

Socialdemokraternas partistyrelse har i dag kallats in och Centerpartiets riksdagsgrupp ska träffas för att ta beslut i frågan. Även Liberalerna ska i helgen samlas för att ta beslut.

Ingen företrädare för något av de fyra partierna har än så länge kommenterat uppgifterna.

Regeringsförhandlingarna har nu pågått i fyra månader. I november röstade riksdagen nej till att låta Ulf Kristersson (M) bli statsminister och i december sade riksdagen nej till Stefan Löfven (S). Om fyra statsministeromröstningar misslyckas innebär det extraval.

Riksdagens talman Andreas Norlén har sedan tidigare aviserat att den tredje statsministeromröstningen ska hållas på onsdag den 16 januari. Det har inte stått klart vem som ska nomineras, men det ska offentliggöras på måndag.

Om fredagens medieuppgifter stämmer så bör det alltså bli Stefan Löfven som prövas och som då blir utsedd till statsminister efter en förhandlingsprocess som slagit rekord i svensk politisk historia.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kommer att hålla en presskonferens om förhandlingarna klockan 15.30 på fredagen.