Självplockning av jordgubbar är en populär semestersyssla som många uppskattar. Men självplockning av skogens blåaste bär är inte lika vanligt förekommande.

Den blåbärstokige får kämpa ute i skogen för att stilla sitt begär om den inte vet vart den ska vända sig. I Uppgränna ligger gården Lillamattsa som har haft blåbärsplockning sedan 2005.

Trädgårdsbär

Bärodlingen är en av ett tiotal blåbörsodlingar som finns i Sverige. Här odlas trädgårdsblåbär som är både större, sötare och mer lättplockade än blåbären i skogen.

– Jag satte en planta, sen blev det två och på den vägen var det. I dag har vi två fält som går att plocka av och blåbären är uppskattade. I år är första gången vi plockar från norra fältet, säger Fredrik Rosenquist.

Uppskattade bär

Blåbären kom tidigt i år och bland plantorna trängs både turister och återkommande bärplockare. Att plocka blåbären tar sin lilla tid och kräver tålamod. Bären plockas ett i taget och kan både frysas in och göras till sylt. Besökarna Eilert och Berit Eng föredrar blåbär med grädde och lite socker.

– Vi har våra egna blåbärsplantor på sommartomten i Nässjö men kände för en liten utflykt idag och hamnade här. Blåbären är fantastiskt goda, säger Eilert Eng.

– De är goda med grädde och lite socker. Men idag blir det nog en blåbärstårta, säger Berit Eng.