Det första vi noterar är att skolans ingång tycks ha flyttats till andra änden av byggnaden. Ombyggnaden innebär också att Bondstorps skola har gått från att vara en byskola från 1800-talet till att bli en modern skola i 2000-talet, med allt vad det innebär; med ergonomiska möbler till trådlös internetuppkoppling. Intrycket av en gammal träbyggnad finns kvar, men skolan ser inte ut som vilken rektangulär gammal träbyggnad som helst.

Den tillbyggnad som har gjorts på baksidan innehåller inte bara ett kapprum, utan även ett arbetsrum för förskolans personal.

Men var sover då läraren och vaktmästaren?

Det var länge sedan de hade sina bostäder i skolan. När befolkningen ökade på 1950-talet byggdes ett hus en bit ifrån samhället, med bostad för två lärare, berättar Christer Sjöberg från hembygdsföreningen som bytte några ord med förskolechef Ylva Josefsson.

Dagens lärare har råd med egen villa, eller så pendlar de. Kanske mot Jönköping, som många andra Bondstorpsbor.

På andra våningen i den nya flygeln har det kommit till ytterligare ett klassrum, med högt i tak och en stor tv på väggen.

Med tanken på alla nya barn behövdes den här skolan egentligen redan i augusti. Nu kommer den att ha 26 elever plus 20 förskolebarn, berättar barn- och utbildningsförvaltningens chef Per-Erik Lorentzon.

Han fick se lokalerna, men inte klippa det blågula invigningsbandet. Jenny Larsen, nämndens ordförande, befann sig på Kristdemokraternas kommundagar i Jönköping.

Så vad göra? Det fick bli en av skolans elever, Stina, som fick den äran.