Karriär, resor och utbildningar i alla ära. Nu fokuserar vi på träningsåret 2018 - och löften du tänker hålla den här gången.

För - kanske har du tidigare ställt upp på Vårruset flera gånger, picknicken är ju mysig. Eller Blodomloppsmilen, för att kollegan tjatar. Men inom dig finns en längtan ...efter mer.

Grattis!

Jönköping erbjuder 2018 alla löpare - oavsett erfarenhet, flera chanser till rejäla utmaningar.

Kompisarna Per Selskog och gjorde 2017 verklighet av sin vision om ett marathon i Jönköping, det första sedan 80-talet. Premiären blev en deltagar- och publiksuccé med glada miner från start i Knektaparken, genom Folkets Park i Huskvarna, längs Rosenlundsbankarna och över stan till den pulserande målgången på Munksjöbron - för halvmarathondeltagarna. Hjältarna som tog helmaran segade sig också uppför backen mot Järstorp, för att nämna något. Och 2018 återkommer festen.

Och om 42 km löpning skulle kännas futtigt finns stadens stora triathlon. Den som klarar av har presterat en halv "riktig" Ironman - men där slutar det halva med den. Tävlingen, som 2018 arrangeras i Jönköping för tredje året, inkluderar hela 1,9 km simning, följt av 90,1 km cykling, för att avslutas med 21,1 km löpning och målgång i Rådhusparken. 2 000 deltagare från hela världen väntas.

Söker du mer stig än asfalt arrangeras John Bauer Trail Run traditionsenligt av IKHP till hösten. Då ska 830 höjdmeter bemästras i Huskvarnabergen. Om de inte räcker, och formen hållits igång under vintern, kan du annars redan i mars ge dig på 1 600 höjdmeter under lite mer sociala former, i Vättervyernas Ultratrail. Det över sex mil långa loppet arrangeras nu för fjärde året i rad. Bakom ligger den mycket entusiasmerande John ”trailupptechlöparen” Brodén, som även skapade Vätter Trail Tour, hösten/vintern 2017/18.

Höjdmeter av det mer aggressiva slaget väntar på den kortare, intensiva Vilden. Här utnyttjar arrangörerna berget Taberg till max, för att få till rejält med höjdmeter - 480 stycken, och mjölksyra. Starten har flyttats från Tabergs motorstadion till hotellet vid bergets fot där även varvning och målgång sker.

Den totala blir ett spännande möte på nationaldagen. Initiativtagare: Susanne Dalsätt och Christian Kirchberger

LÄS MER: ”Många tar i för lite”