Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesminister Margot Wallström avgår

Utrikesminister Margot Wallström (S) har meddelat statsministern att hon kommer att avgå i förtid. Orsaken uppger hon är familjeskäl.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer att avgå i förtid. Hon har meddelat statsminister Stefan Löfven att hon vill sluta efter fem år på posten.

Till Dagens Nyheter uppger Margot Wallström att familjeskäl är orsaken till att hon vill sluta i förtid.

– Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda, säger Margot Wallström till DN.

– Jag lämnar med stolthet. Jag tycker att vi har uträttat viktiga saker. Sedan är det alltid ett vemod. Efter den här tiden tycker man att man börjar kunna det här. Men man måste också veta att allting har sin tid och sin ände. Där är vi nu.

”Jag har ägnat mig helhjärtat åt uppgiften att göra Sverige säkert, respekterat i omvärlden och uppskattat som samarbetspartner. Att tillsammans med andra möta vår tids stora utmaningar”, säger utrikesministern i ett pressmeddelande.

Det framgår inte exakt när Wallström lämnar sin post, men hon säger att det kommer att ske i närtid.

Löfven: Stor respekt

Margot Wallström har länge varit ett av de största namnen inom Socialdemokraterna – och har under sin tid som utrikesminister ofta varit kontroversiell, med erkännandet av Palestina 2014 som ett av sina första utspel.

”Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen. Vår aktiva och framgångsrika utrikespolitik är förstås en viktig del i detta”, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter:

”Margot Wallström är en politiker som står upp för vad hon tror på. De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen.”

Löfven uppger också att han i samband med riksmötets öppnande på tisdag kommer att återkomma till frågan om vem som blir Sveriges nästa utrikesminister.

Lång karriär

Margot Wallström, som fyller 65 den 28 september, föddes i Kåge utanför Skellefteå. Hennes politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden.

Hon satt för första gången i riksdagen som statsrådsersättare mellan 1976 och 77, och var riksdagsledamot mellan 1979 och 1985.

Mellan oktober 1988 och oktober 1991 var hon biträdande civilminister. I oktober 1994 blev hon kulturminister, en post hon innehade till mars 1996. Därefter tjänstgjorde hon som socialminister fram till oktober 1998.

Wallström var EU-kommissionär 1999 till 2010 och sedan FN:s sändebud mot sexuellt våld under väpnad konflikt till 2012.

Hennes fjärde ministerpost, som utrikesminister, har hon innehaft sedan oktober 2014.

Wallström har också haft en lång rad uppdrag inom statliga myndigheter, kommuner och förenings- och näringsliv. Hon har skrivit tre böcker, två av dem tillsammans med partikollegan Göran Färm.

Joel Malmén/TT

Margot Wallström på Twitter: