Lastbilschauffören uppgav att hon haft två "skumma" bilar efter sig i flera timmar. Då hon körde mellan Skövde och Mariestad tyckte hon att det kändes mycket olustigt.

Hon valde då att larma polisen som skickade en patrull.

Under tiden fortsatte tjuvarna att länsa lastbilsflaket trots att färden gick i hög fart. Utmed vägen återfanns också stöldgods i dikesrenen.

Fotspår på motorhuven

När polisen slog på blåljusen svängde en av bilarna av mot Ullervad utanför Mariestad, den andra svängde av mot Göteborg. När polisen fick stopp på gärningsmännens Mercedes så var det fotspår på motorhuven.

De hade haft telefonkontakt med chauffören under en stor del av resan och med hennes hjälp lyckades de lokalisera även det andra fordonet. I bilen hittade de en kofot och en vinkelslip, verktyg som med stor sannolikhet använts till att bryta plomberingen till lastbilens bakdörrar.

Inte stanna

Eftersom chauffören fått direktivet att inte stanna upptäckte hon först i Kristinehamn att lastbilen var uppbruten och att plomberingen var borta.

Sammanlagt greps sex män från Rumänien och alla åtalas nu för grov stöld.

Männen bör utvisas

Innan stölden upptäcktes och avbröts stals på detta våghalsiga sätt fyra högtalare, en TV och en del till en luftvärmepump till ett sammantaget värde av 77 945 kronor.

Varorna som fraktades tillhörde Elgiganten och sammanlagt fanns saker till en mycket stort värde i lastbilen.

Åklagaren har begärt att de båda bilar männen färdats i ska förverkas och att alla sex ska utvisas efter avtjänat straff. Han menar också att det inte råder någon tvekan om att gärningsmännens uppsåt varit att stjäla.

LÄS: Micaela berättar om rånattacken