Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaggeryd länets bästa kommun för företagande

Från en redan bra position har Vaggeryds kommun klättrat till en förstaplats. Bäst i länet på att tillgodose företagens intressen alltså.

Rankningen, som görs av Svenskt Näringsliv, baseras till två tredjedelar på svar från företagarna själva och till en del på statistik från UC och SCB. Vanligtvis brukar två utmärkelser ges i varje län; ”Bästa placering” och ”Bästa klättrare”. I fjol fick Habo bästa placeringen, medan Gislaved klättrade flest placeringar. I år förenklades det hela av att Vaggeryds kommun tog hem båda utmärkelserna.

Vad kan man som kommun göra för att hamna bra i rankningen?

– Börja med att sätta konkreta och mätbara mål för verksamheten, som att kommunen ska leverera ett antal färdiga tomter eller korta handläggningstider med ett antal veckor. Man bör också jobba med synsättet; att tänka på företagen som kommunens kunder och fundera på hur man kommunicerar med dem, säger Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län, Dan Sylvebo.

”Viktigt motverka seghet”

Den tredje, och kanske viktigaste åtgärden, handlar om att jobba med tillsyns- och tillståndsfrågor. Att motverka en seg handläggning.

Å andra sidan då. Vad är det som kan sänka en kommun?

– Exempelvis när en inspektör ser sig bara som en myndighetsperson och istället för att ge stöd och vägledning till en restaurang som vill få ordning på kylen börjar med att ge ett föreläggande. Jag tror inte att det finns en JO i världen som skulle smälla en flexibel inspektör på fingrarna för att den inte har gjort sitt jobb.

I den mätning som har gjorts kommer Vaggeryd för första gången över magiska 4-poängsnivån, på skalan med 6 som högsta värde.

– Det finns kommuner, exempelvis Gnosjö, som ligger högre - 4,5. Att Vaggeryd ändå presterar bättre beror på att man siffermässigt når bättre resultat, säger Sylvebo.

Vi konstaterar att samtliga av länets kommuner ligger på listans övre halva.