Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaggerydstravet beredda på en säsong utan publik

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

”A day at the races”? Nej, vid lördagens säsongspremiär av Vaggerydstravet går det inte att göra som bröderna Marx i filmen från 1937: – Publikområdet kommer att vara tillbommat, säger Kenth Carlsson som är ordförande i Jönköping-Vaggeryds Travsällskap.

Det är förstås coronaläget som ställer till det. Sammankomster med mer än 50 deltagare är som bekant förbjudna. Och samtliga travtävlingar i Sverige körs i dag utan publik, Vaggerydstravet är inget undantag.

Men varför ställer man då inte in helt?

Förklaringen ligger i att den stora ekonomin, till skillnad mot fotbollsmatcher, inte ligger i biljettintäkter utan på spelande via ATG. Därmed inte sagt att de publikfria tävlingarna inte är kännbara för travet:

– Nu på lördag är det en så kallad breddloppsdag, vilket innebär att det brukar komma cirka 1 000 besökare. Vid de stora tävlingarna, med många stora kuskar, kan det komma uppemot 6 000, berättar Kenth.

Med en biljettkostnad på 50 kronor kan en travdag alltså generera uppemot 300 000 kronor, plus intäkter för restaurangen.

– Det här är ingenting vi beslutar om lokalt här i Vaggeryd. Vi agerar efter direktiv från Svensk travsport och ytterst är det Folkhälsomyndigheten och regeringen som bestämmer.

Kenth Carlsson berättar att Vaggeryds travbana i det här läget går från att vara en publikarena till att bli en arbetsplats med strikta regler om vem som har tillträde till området och vem som måste stanna utanför.

Den som spelar och vill uppleva spänningen i att vinna eller förlora kommer även i fortsättningen att kunna följa tävlingarna, men på webben.

Om förbudet mot folksamlingar håller i sig kan hela säsongen till den 20 september komma att genomföras utan publik. Kenth Carlsson hoppas att förbudet kommer att hävas dessförinnan.