Det var under en lektion i mitten av april som två personer plötsligt rusade in i klassrummet på gymnasiet, Fenix kunskapscentrum.

– De gav sig på en elev och det var tydligt att de inte hade där att göra, berättar rektor Martin Alkemark.

Han fortsätter:

– Då reagerade både klasskamrater och lärare och försökte hålla isär dem. Efter en kort stund gav de upp och de som tagit sig in i klassrummet försvann. Men de hade hunnit puckla på ordentligt först och vi fick hjälpa eleven till vårdcentral. Men enligt eleven själv var det inga större skador.

Ge trygghet

Polisen kontaktades omgående, men det dröjde till dagen därpå innan båda personerna hittades, enligt Martin Alkemark. Alla tre inblandade personerna är myndiga och en är en före detta elev på skolan och en elev går på skolan nu. Den senare eleven valde Martin Alkemark, med stöd av skollagen, att stänga av under en veckas tid. Det har han aldrig gjort tidigare.

Redan dagen därpå, på fredagen, valde skolans ledning att sätta in väktare från Amicus bevakning.

– Det gör vi under ett tag för att försöka trygga situationen ytterligare, menar Martin Alkemark.

Är tillbaka

Nu har det gått en vecka och därmed är eleven åter tillbaka i skolan. Martin Alkemark berättar att en överenskommelse har gjorts på måndagsmorgonen med eleven om att följa skolans ordningsregler som innefattar att man inte ska kränka andra elever.

Hur länge kommer väktarna att stanna?

– Det ska vi fundera noga på, men om vakterna ska sluta omgående eller inom några dagar har vi inte bestämt än. Det är inget som är permanent, de hör inte hemma här.

Polisens medieinformatör Jan Lagerqvist berättar att förhör har genomförts med vittnen, misstänkta och den som utsattes för misshandeln. Ingen person är häktad men en förundersökning är påbörjad genom Pia Paldanius.