Flera brottsdömda nynazister bor i Jönköpingstrakten. Några är medlemmar i Svenska motståndsrörelsen, SMR–- landets våldsammaste nazistorganisation, enligt Expo. På SMR:s sajt uttrycker en medlem sin besvikelse över bristen på konfrontation under demonstrationen på första maj.

"Svenskarnas parti var kärringar, vågade inte kriga därför mitt stora missnöje, smr står iaf upp för sig", skriver han. "Nog får vara nog och låt oss kriga istället för att bara ta skit... För övrigt gör våra jkpg grabbar bra som spelningar mm men just denna biten är sämre, varför ringa runt och be folk bl.a. mig att va eftersom konfrontation väntas och sedan inte göra ett skit..."

Till skillnad från SvP bedriver inte SMR partipolitik. Det hymlas därför inte med nazistiska ideal eller drömmen att ta makten genom revolution.

"Endast en stark kraft kan genomföra en nationalsocialistisk revolution... Endast en radikal, kompromisslös organisation – en revolutionär spjutspets – kan besegra det nuvarande systemet", skriver grundaren Klas Lund på SMR:s sajt Nordfront. Dylika uttalanden har gjort att SMR har Säkerhetspolisens ögon på sig.

– SMR är en av vit makt-miljöns mest tongivande aktörer och åtnjuter som sådan en viss status, en status som också baseras på en viss mytbildning kring organisationens ledare, säger Ahn-Za Hagström, en av Säpos chefsanalytiker för otillåten påverkan.

SMR försöker växa genom flygbladsutdelning och konserter med vit makt-musik. Flera konserter har arrangerats i Jönköpingstrakten av en lokal, brottsdömd medlem, som på nätet berättar öppet om sin kamp för nazismen. På midsommardagen delade SMR ut 200 flygblad på Ljungarum. "Aktivismen i Jönköping är åter på uppgång!", skriver Nordfront.

– Vi är definitivt aktiva i Jönköping men antal uttalar jag mig inte om. Mer aktivitet kommer det bli. Jag har varit nationellt engagerad sedan 1980-talet och har aldrig sett så här mycket medhåll från vanliga svenskar, säger SMR:s presstalesman Pär Öberg.

Hur ser ni på våld mot antagonister?

– Vi använder våld i ett syfte, och det är försvar, precis som vilka som helst som attackeras. Men när de (autonoma) attackerar oss med våld ser jag inget problem att använda tusenfalt mer våld. Attackerar de SMR har de trätt över en gräns. Och då måste vi slå tillbaka.

Och våld mot fredliga motståndare?

– De har inget att frukta så länge de inte stör våra aktiviteter.

Men enligt en Säporapport från 2009 är brottsligheten i vit maktmiljön mindre politisk än den i vänsterextrema grupper.

– Vi kan se att när nazistgrupperingar etablerar sig på orter ökar våldsbrotten, säger Daniel Poohl, chefredaktör för Expos tidskrift.

När en 18-årig SMR-medlem hamnade i bråk med en 15-åring på Österängen i november 2012, drog han kniv och skar 15-åringen i buken, bröstet och ryggen. 18-åringen fick tio månaders fängelse, men kunde direkt återgå till SMR:s propagandaarbete i Varberg – nu som "gruppchef" – efter att ha överklagat domen. Han är på fri fot fram till oktober, då hovrätten tar upp fallet.

"Organisationskamrat frisläppt efter hjältedåd", twittrade SMR:s grundare Klas Lund – själv dömd för dråp 1986. "Hur svenska stålet biter", kommenterar en Jönköpingsbo på Nordfront.

– Det känns väldigt bra och ärofullt att ha blivit gruppchef, säger 18-åringen på sajten.

22-årige Joakim Karlsson i Vallentuna överlevde inte mötet med två unga män med koppling till SMR i september 2012. En 18-åring dömdes i februari för mordet, medan den andre misstänkte är på flykt.

– SMR förespråkar våldsamma metoder för att nå sina politiska mål. Även om alla SMR:s aktiviteter inte är våldsamma och alla medlemmar inte är beredda att själva begå brott, har SMR flera anhängare som har eller kan tänka sig att använda våld i politiskt syfte, säger Ahn-Za Hagström.

Hemma hos 18-åringen hittades en kniv med inskriptionen "Kampen kräver mer än ord".

Fakta: Svenska motståndsrörelsen

Svenska motståndsrörelsen, SMR, bildades 1997 ur Nationell Ungdom och Vitt Ariskt Motstånd.

SMR är en del av Nordiska motståndsrörelsen. Målet är att genom en revolution införa ett "nationalsocialistiskt" (nazistiskt) styre i Norden. Ideologin är rasideologisk och präglas av antisemitiska konspirationsteorier.

Stiftelsen Expos kartläggning av 95 medlemmar 2009 visade att hälften var dömda för brott. Grundaren Klas Lund dömdes 1986 för dråp. Män med koppling till SMR mördade 1999 fackföreningsledaren Björn Söderberg. En 18-åring med koppling till SMR dömdes för mordet på en 22-åring i Vallentuna 2012.

Källor: Stiftelsen Expo, Säkerhetspolisen, Nordfront.