Relaterat till artikeln

Fram tills nu har styret av Jönköping varit osäkert och förutsättningslöst. Jönköpings kommun har styrts av en allians i minoritet och under hela perioden har SD spelat en en avgörande roll. Alla minns säkert när SD i januari 2017 röstade fram en ny fotbollsarena på Jordbrovallen tillsammans med det rödgröna blocket.

Det fanns ingenting som sent i natt tydde på att det blir lättare att styra Jönköping efter gårdagens valresultat.

Alliansen kan kanske fortsätta sitt samarbete. Det Moderaterna har tappat förefaller KD och C ha tagit igen och tillsammans med L kan resultatet bli en svag majoritet.

I Jönköping gick KD starkt framåt enligt de siffror som fanns tillgängliga innan JP:s pressläggning.

Frågan är om KD:s framgångar i Jönköping beror på kommunalråd Andreas Sturessons konsekventa linje att satsa på en fotbollsarena i Stadsparken. Ett beslut som gått tvärt emot övriga alliansen.

Kommunalråd Andreas Sturesson (KD), som hade familjen med på valvakan, säger att han aldrig varit orolig för att KD inte skulle gå bra i valet.

Magnus Hagevi, professor i statskunskap vid Linnéuniversitet i Växjö, är tveksam. Han tror att arenafrågan kan påverka men frågan är hur mycket.

– Andreas Sturesson kan nog få personkryss på fotbollsarenan men jag tror inte att det blir så många så att just den frågan avgör KD:s framgång. Det är få väljare som känner till de olika politiska kandidaterna och kännedomen om enskilda politiska kandidater blir bara sämre och sämre.

Kommunalråd Ilan De Basso (S) hoppas fortfarande på ett majoritetsstyre i Jönköpings kommun.

– Just nu är det 25 till 28 distrikt räknade och inget av blocken får någon egen majoritet. Alla har blivit påminda om hur kostsamt det blir med svaga minoritetsregeringar. Blockpolitikens tid är över när väljarna har sagt sitt. Då bör partierna ta sitt ansvar.

Det var stundom glada miner på Socialdemokraternas valvaka i Jönköping.

Foto Elin Elderud

När börjar ni att förhandla?

– Så snabbt som möjligt. Vi ska träffas i partiet imorgon och gå igenom siffrorna och göra vår valanalys.

KD har blivit starkare. Kan det försvåra samarbetet i kommunen?

– Det var nog ganska väntat. Moderaterna har ju haft en besvärlig period så på det sättet är jag inte förvånad, säger Ilan De Basso som fortfarande anser det uteslutet att samarbeta med SD.

För Andreas Sturesson (KD) är det fortfarande alliansen som är huvudalternativet.

– Sedan när vi har fått alla siffrorna får vi se. Men vi i alliansen ska träffas i veckan.

Andreas Sturesson hade sent igår kväll inte alla siffror från valet. Men han var klar över att KD går framåt med marginal.

Varför det?

- Vi har betonat välfärdens kärna och vågat ta i de stora frågorna, säger Andreas Sturesson. På frågan om han tror att KD:s framgång beror på partiets hållning i arenafrågan blir svaret att det är svårt att säga. Och det lär det inte heller att gå att få svar på.

Följ det senaste om valet i vår småländska valvaka. Du hittar sändningen ovan.