Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiets inställning är förvånande

Replik till Thordis Samuelsson (V) och Jerry Hansson (V), JP 30 mars.

I debattartikel den 30 mars visar vänsterpartiet en stor nonchalans mot sina väljare, ortsbor och andra partier och påstå att de som enda parti tar klimatansvar och att de efter moget övervägande beslutat säga JA till vindkraftsexploateringen i Skärstadalen. Jag tror vänsterpartiet har missat något som de andra partierna har upptäckt sedan första ansökan gjordes av Statkraft 2011.

Eftersom jag antar att det har varit en demokratisk process inför Vänsterpartiets ställningstagande blir jag något förvånad över deras beslut. Naivt trodde jag att alla Vänsterpartister värnade om den lilla människan som i detta fall får kämpa mot byggföretag och markägare för att inte få sin livsmiljö förstörd och kanske tvingas flytta. Jag trodde också att Vänsterpartister var, precis som jag och flertalet andra, starkt emot företag som skickar vinstdelning till skatteparadis. Jag trodde helt fel.

Det finns inte något riksintresse för vindkraftverk i Skärstadalen. Lämpliga platser är redan utsedda av staten. För övrigt finns det över 300 ansökningar från landets markägare om att få bygga vindkraft och långt ifrån alla dessa kommer att beviljas. Varför vill Vänsterpartiet att det byggs just i Skärstadalen? Skärstadalen har under några år expanderat med flera nya bostadsområden, flera småföretag och många kommuninvånare som upptäckt och nyttjar den vackra dalen på olika sätt. Kommunens största förskola som ska rymma 100 barn är snart färdigställd cirka två km från närmsta tilltänkta verk. Har Vänsterpartiet några betänkligheter kring infraljud (som inte hörs men känns och fortplantar sig över stora avstånd) och buller då små barn är betydligt känsligare för sådana störningar? Hur tänker Vänsterpartiet agera om det i framtiden visar sig att så stora vindkraftverk har en negativ påverkan på barnens hälsa för att verken ligger alldeles för nära förskolan och bostäder? För mig och för över tusen medborgare i området som har skrivit på protestlistan är det en självklarhet att INGA vindkraftverk ska byggas så nära ett samhälle som äventyrar barns och vuxnas hälsa. Tack och lov har flertalet partier i vår kommun förstått detta nu.

Att bygga sig ur klimatkrisen på människors bekostnad kan inte vara rätt, då är man som politiker fel ute. Partierna KD, S, SD, M, Mp och L har offentliggjort sina beslut att säga NEJ till vindkraftsexploateringen då de nu ser hur Skärstadalen har utvecklats till det fantastiska samhälle det är idag. Dessa partier har lyssnat på sina väljare och ortsbor. De har synat den nuvarande exploatörens intentioner att sälja vidare till okända, troligen utländska uppköpare. De har konstaterat att inga skattepengar stannar i kommunen eller Sverige utan vidarebefordras bland annat till skatteparadis. De har insett att Skärstadalens höga naturvärden väger tyngre. De har tänkt smart när de förespråkar havsbaserad vindkraft eller på platser långt ifrån bebyggelse eftersom människor som inte känner sig hotade av att få sin livsmiljö förstörd blir mer välvilliga till vindkraft. Får man människor med sig och inte emot sig så når vi klimatmålen snabbare. Med nuvarande kunskaper och insikter om Skärstadalens höga värden för kommunens framtid och med fakta kring exploatören Kraftö Vind AB har nu några partier ändrat sitt tio år gamla JA till ett NEJ. Detta, Vänsterpartiet, kallar jag ett beslut efter moget övervägande.

Anna Johansson

Skärstadalen. Vänsterpartiet har fått mycket kritisk respons på sitt ställningstagande för utbyggnad av vindkraft här. Foto: Elin Elderud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel