Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår passion är att förändra världen

Varje år arrangerar vi inom Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) hundratals aktiviteter runt om i Sverige, aktiviteter som syftar till att ge barn och unga en meningsfull fritid. Ett sammanhang och en tillvaro som bryter en jobbig vardag. En fristad med nyvunna vänner. En miljö där alkohol och andra droger inte har en plats. För många blir vi ett andningshål, där vi stärks, utvecklas och får minnen för livet.

Som distriktsordförande för UNF Jönköping känner jag en otrolig tacksamhet till UNF. I UNF har jag fått chansen att växa, lära mig, träffa vänner för livet och framförallt fått ett forum där jag som nykterist känner mig trygg. För varje år som medlem i UNF har jag insett att jag vill ge fler chansen att göra en liknande resa som jag gjort. Det var därför jag tog på mig mitt första förtroendeuppdrag som ledamot i UNF Jönköpings distriktsstyrelse som 15-åring. Det är av samma anledning jag idag känner en sån otrolig stolthet i att kunna kalla mig distriktsordförande för Jönköpings distrikt i samma organisation.

I Jönköping har vi i flera år haft en dröm. En rosa dröm om att skapa en mötesplats för unga av unga där vi kan bygga något tillsammans. Där nuvarande generationer kan lägga grunden för framtidens engagemang. För oss handlar det om att våga visa att ungas röst kan, ska och måste få höras. För oss handlar det om att vuxna ska se värdet i att vi engagerar oss, tro på oss och stötta oss. Vi kommer aldrig sluta drömma och att sikta högt oavsett om det rör sig om en Rosa Villa, drogfria mötesplatser eller att stärka ungas delaktighet i samhället. Vår passion är att unga ska få växa, stärkas och utvecklas. Vår förhoppning är att i det arbetet kan människor prata med oss, inte om oss.

Vår kamp för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger är och har alltid varit nyckeln till varför vi gör det vi gör i UNF. Där möter vi såväl framgångar som motgångar. Vi stöttas och vi motarbetas. Vi tar oss an vårt första förtroendeuppdrag i hopp om att förändra världen en liten bit i taget. I Jönköping har vi fått en unik möjlighet att förverkliga vår dröm. I det lägger vi all vår tid och engagemang samtidigt som vi fortsätter erbjuda unga en meningsfull fritid såväl inom kommunen som länet.

Vi har blivit kritiserade för att vår passion för att hjälpa unga inte längre verkar finnas. Låt mig avsluta med ett citat från en av våra medlemmar, 15-åriga Ellinor:

“UNF har betytt en trygg plats där jag alltid är välkommen. Folk som tror på mig och min kapacitet. En chans att få påverka samhället till det bättre och bli tagen seriöst, något som inte händer ofta eftersom jag är ung.”

Henrik Yxing

Distriktsordförande för UNF Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel