Västra Torget var fullt med människor, flera med Kristdemokraternas blå jackor. På scen stod sammantaget 45 år av partiledarskap, Ebba Bush Thor, Alf Svensson och Göran Hägglund.

Det är första gången som de tre partiledarna samlades under valrörelsen, betoningen i talen låg på värderingar.

– Det är viktigt att våga stå upp för det som vår demokrati bygger på, att våga stå för de kristna värderingarna, sa Alf Svensson, som är med i sin 17 valrörelse, en valrörelse som han upplever har en betydligt hårdare ton än de tidigare.

– I framtiden kommer förändringar vi inte kan räkna ut på förhand, då handlar det om värderingar. Att de som fattar besluten har rätt värderingar, sa Göran Hägglund.

Många KD-politiker och åhörare lyssnade till de tre partiledarnas tal på Västra Torget.

Kraftig uppsving

Alf Svensson passade på att berömma Ebba Bush Thor för den senaste tidens uppgång i opinionen. Senare berättade han att han inte varit oroad inför slutspurten, tvärtom.

– Redan i somras sa jag att vi kommer nå minst sex procent. En del skrattade men jag undrar vad de säger nu, säger Alf Svensson, i en intervju efter talen.

I en SVD/Sifo-mätning i juni hade partiet ett stöd på 2,4 procent, i augusti visade SVD/Sifos mätning att Kristdemokraterna har ett stöd på 6,1 procent.

– Det beror på det faktum att vi nu får prata om vår politik och inte om bara om våra opinionssiffror, sa Ebba Bush Thor, en analys som delades av partikollegan Göran Hägglund.

– I valrörelsen kommer KD:s politik fram och då är det många som inser att de är kristdemokrater, säger han.

Alf Svensson tvekade aldrig på att Kristdemokraterna skulle öka stödet i valrörelsen slutskede och berömde Ebba Busch Thor för hennes insats.

Kritiserade LSS

Talen om värderingar kopplades partiledarna till vård- och omsorgsfrågor där partiet profilerat sig. Göran Hägglund talade om vårdköerna och viljan att återinföra kömiljarden för att minska dem samt förslaget om förstatligandet av landstingen. Alf Svensson lyfte familjepolitiken, Ebba Bush Thor lyfte problemen inom LSS.

– Det är ett resultat av en politik där människan inte står i centrum, sa Ebba Bush Thor och även den lokala arenadebatten gjorde återigen ett litet intåg i valrörelsen.

– Vi är inte ett parti som premierar dyra arenor framför välfärden i kommunerna, sa Ebba Bush Thor.