Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdbiträden får ingen plats i sjukvården

Sverigedemokraterna i regionfullmäktige vill återinföra vårdbiträden som gör enklare arbetsuppgifter inom sjukvården. Förslaget får stöd av Liberalerna men motionen röstades ner i regionfullmäktige. Det ses inte som rätt sätt att utveckla vården.

Anne Karlsson (SD) anser att jobbet som vårdbiträde är att få ett steg in i arbetslivet, sedan går det att arbeta upp sig och utbilda sig.

– Det skulle också avlasta undersköterskor och sjuksköterskor och det kan vara ett sätt för våra nykomna att pröva om det är något som passar.

Mia Frisk, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tror inte att vårdbiträden är rätt sätt att utveckla vården.

– Varje kompetens bör användas fullt ut. Vi bör fokusera mer på att använda undersköterskor bättre och även vårdnära service.

Ryhov köper tjänster

Vårdnära service drivs som en enhet inom regionen och erbjuder service som inte är sjukvård till sjukhusen. Köparen får betala för tjänster som städning, vaktmästeri, måltider och förflyttning av patienter. Ryhov är den största kunden av de tre sjukhusen i länet.

Liberalerna Jimmy Ekström och Mari Lindahl anser att det bör kunna finnas arbeten inom sjukvården som inte kräver så lång utbildning.

– Det ger förutsättning för RAK, rätt använd kompetens, sa Mari Lindahl.

Trend att vidareutbilda

Jimmy Ekström konstaterade att Alliansen hamnar lite olika i frågan om vårdbiträden och menar att vårdbiträden och specialiserade undersköterskor och sjuksköterskor inte behöver stå emot varandra.

– Det har funnits en trend att vidareutbilda och idag har vi högt utbildad kompetens som får utföra mindre kvalificerade uppgifter.

Fler undersköterskor

Socialdemokraterna vill inte gå tillbaka till en gammal struktur utan vill diskutera hur sjukvården ska få fler undersköterskor.

– Vi har sopat bort dem genom åren och vi borde också diskutera hur vi kan få en undersköterskeutbildning som är mer anpassad till framtidens vård, sa Marcus Eskdahl (S).

Motionen om att återinföra vårdbiträden avslogs.