Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmen ger rekordmånga skadeinsekter

Efter det plötsliga värmeomslaget fick granbarkborrens svärmning en explosionsartad start. Rekordmånga borrar har fastnat i Skogsstyrelsens fällor och risken för omfattande skadeangrepp på stående skog blir stor.

Med hjälp av 16 fällor utplacerade i landet mäter Skogsstyrelsen granbarkborrarnas svärmning. I en fälla i Västernorrland hittades 12 000 borrar vilket är rekordmånga. Men även här i länet är nivåerna höga. I den fälla som är placerad i Nässjö uppmätte man under en vecka i början på maj över 11 000 granbarkborrar, att jämföra med 5000 som var det mesta man uppmätte under förra året.

– Svärmningen är mycket intensiv eftersom sommarvärmen har kommit rejält. Redan för en vecka sedan såg man gnagmjöl efter nyinborrade granbarkborrar i södra Sverige och det lär finnas i norr nu också, åtminstone längs Norrlandskusten, säger Gunnar Isacsson, expert på skadeinsekter vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kan döda friska granar

Han berättar också att om det är mer än 10 000 barkborrar i en fälla under hela säsongen bedöms risken som stor för angrepp på granskog. Eftersom flera fällor till och med har haft mer än så under bara en vecka bedöms risken som mycket stor.

Granbarkborren är cirka fyra millimeter lång och tillhör arten barkborre. I Sverige finns det 90 arter av barkborre och 30 av dessa kan leva på gran. Men granbarkborren är den enda som kan döda stora friska granar.

Skogsstyrelsen berättar i sitt pressmeddelande att i de delar av landet där det kommit mycket nederbörd under hösten och vintern bör granarna ha fått bra motståndskraft medan där det har varit torrare kan det finnas en förhöjd risk för angrepp.

– Det är viktigt att skogsägaren upparbetar höstens och vinterns färska granvindfällen och grövre snöbrott som vi haft gott om i mellersta och norra Sverige efter en snörik vinter. Gör man det nu och får ut det ur skogen inom tre till fyra veckor, följer både föräldrabaggarna och larverna med till industrin, säger Gunnar Isacsson i pressmeddelandet.

De träd som dog i fjol har knappt några granbarkborrar kvar och i dessa träd finns naturliga fiender kvar som angriper granbarkborrens larver, därför gör de träden bättre nytta i skogen.