Inlägget som publicerades i Facebook-gruppen på onsdagskvällen väckte stor uppmärksamhet och gav många kommentarer.

Monica Bergström, presstalesperson för polisen region Öst, sade på torsdagsmorgonen att de inte hade tagit emot någon anmälan om händelser i området under de senaste dagarna.

– Däremot har flera personer hört av sig med frågor efter att ha läst inläggen, sade hon till JP.

Efter att jp.se under torsdag förmiddag först hade publicerat uppgifterna hörde en kvinna av sig och sade att hon hade gjort en polisanmälan. En stund senare tog Monica Bergström kontakt med JP och berättade att hon hade hittat kvinnans anmälan från i lördags.

Oklar rubricering

Hur kom det sig att den inte gick att hitta tidigare?

– Sådana här ärenden kan rubriceras på flera olika sätt. Jag utgick från att det var någon händelse från senaste två-tre dagarna. Både jag och stationsbefälet i Jönköping letade i förmiddags men hittade inget. Om man inte har någon brottsrubricering och tid är det nästan omöjligt, säger Monica Bergström.

Det finns enligt polisen inga uppgifter om att några fler liknande händelser har inträffat i samma område på Väster.

– Men jag kan inte utesluta att det finns fler händelser som rubricerats på något annat sätt, eller vid någon annan tid, säger Monica Bergström.

Användare avstängd

I Facebookgruppen "Jönköping" blev inlägget vid lunchtid bortplockat och gruppadministratören Christian Farman säger att den användare som publicerade inlägget nu har blivit blockerad.

– Inlägget stred mot de regler vi har satt upp i gruppen. Att skriva ett inlägg utan källhänvisning och att göra andra människor oroliga är inte okej, säger han.

Facebookgruppen ska enligt honom inte fungera som något diskussionsforum om misstänkta brott.

– Gruppen finns till för att hjälpa folk i Jönköping med exempelvis tips om en bra frisör eller efterlysningar om att någon har tappat bort sina nycklar. Vanligen är det inga problem för medlemmarna att hålla sig till reglerna vi har satt upp, säger Christian Farman.

Bara från polisen

Att uppgifterna senare under torsdagen ändrades till att polisen faktiskt hade tagit emot en anmälan om en händelse förändrar inte förutsättningarna för gruppen "Jönköping".

– Hade uppmaningen kommit till allmänheten från en trovärdig källa polisen hade det varit okej att dela inlägget, säger Christer Farman.

Bild 1 av 1 Skrärmdump från inlägget som delades i Facebookgruppen "Jönköping".