Det är särskilt viktigt att hålla uppsikt efter värdesaker som plånbok och mobiltelefoner. I trånga utrymmen där det är svårt att upptäcka allt som händer runt omkring kan ficktjuvar vara beredda att slå till. Rekommenderat är att inte förvara värdesakerna i väskor eller i en bakficka. Ett stulet kontokort kan lättare användas för köp på utländska sidor då det ofta räcker med att bara skriva in kortnumret.

De senaste årens utveckling gör att polisen nu även väljer att utvidga varningen inför julhandeln till att även inkludera köp på nätet.

Trängseln i julhandel gör att ficktjuvar kan slå till.

Foto Rolf Antonsson

En risk är att luras av falska annonser då bedragare kan få tag i pengar och kortuppgifter.

Även vid handel hos företag som har kunnat konstateras vara äkta finns risker. Alla företag följer inte branschrekommendationen att använda sig av de säkerhetslösningar som finns för handel över nätet. Polisen skriver att företag som inte har valt den typen av lösning är betydligt mer sårbara för dataintrång. När du ska handla över nätet bör du alltid kolla upp vilken typ av säkerhetslösning det aktuella företaget använder sig av.

Ett annat riskmoment är även att spara kortuppgifter i olika appar eftersom det kan bli väl lättillgängligt om din mobila enhet hamnar i orätta händer. Den som misstänker att ett kort har blivit stulet eller att någon har kommit över kontouppgifter bör omedelbart ringa sin bank för att spärra kortet.