Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver inte fisket

Svar till Linnéa Engström på debatt den 18/5 2020.

Linnéa Engström, programdirektör för miljömärkningen Marine Stewardship Council (MSC), påstår i JP den 18 maj att MSC försöker göra vad de kan för att säkra livet i haven. Hon skriver att de med sitt "blå miljömärke vill göra det lätt för konsumenter att hitta och köpa hållbar fisk och skaldjur i butiker och på restauranger". Hon skriver att ersättande av kött med fisk är ett konkret sätt att minska utsläppen av växthusgaser.

Men det allra hållbaraste "fisket" är som jag ser det inget fiske alls. Det skonar väl verkligen haven och livet där? Jag representerar i och för sig snarare djuretisk veganism än miljöveganism, men växthusgaserna kan också minskas i samband med att välja vegetabiliska produkter. En rad vegetabiliska proteinkällor finns, även i vårt land, och utbudet har växt. Nya odlingsförsök har inletts, och på en runda i en större livsmedelsaffär idag kan man se klart mer vegetabiliebaserade produkter än i samma affär för 5 eller 10 år sedan.

Jag håller inte med Engström om att "ett miljömässigt hållbart fiske är absolut nödvändigt för att tackla klimatförändringarnas effekter på haven", såvida inte "nollfisket" räknas in som "fiske" i den frasen.

Av djuretiska skäl är fisket som jag ser det bland de värsta områdena vad gäller djur. Oerhörda mängder vattendjur dras upp i en miljö där de inte kan andas. Där gäller inte de djurskyddslagar som gäller i en del andra sammanhang. Det finns så mycket god och spännande mat idag som inte bygger på det här dödandet av våra medvarelser i den här världen, mat med en större barmhärtighet emot våra medvarelser.

Sven Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel