Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi söker ständigt kontaktfamiljer"

– Vi söker inga supermänniskor, det ska vara vanliga trygga och stabila vuxna som kan ge de här barnen tid och utrymme, säger Birgitta Ågren. Det finns ett konstant behov av kontaktfamilj och kontaktperson till barn som behöver extra stöd. – Vi söker inga supermänniskor, det ska vara vanliga trygga och stabila vuxna som kan ge de här barnen tid och utrymme, säger Birgitta Ågren.

Under fredagen kom det ut en ny annons på Habo kommuns hemsida från Socialförvaltningen där man söker nya kontaktfamiljer.

– Vi söker ständigt kontaktfamiljer, men nu har vi uppdaterat vår annons eftersom det alltid finns ett behov, berättar Birgitta Ågren, på socialförvaltningen i Habo.

Som kontaktfamilj kan du vara ensamstående, sambo, särbo eller gift. Du kan vara äldre eller yngre med eller utan barn. Du kan bo i villa, på landet eller i lägenhet. Det alla kontaktfamiljer behöver kunna erbjuda ett barn är tid, stabilitet och engagemang, skriver de i annonsen.

– Ofta gäller det barn med ensamstående föräldrar där man kanske inte träffar den andra föräldern så mycket. Som kontaktfamilj hjälper man till ett utvidga barnets kontaktnät och de får fler betydelsefulla vuxna i sitt liv. De få ofta fler betydelsefulla upplevelser som de kanske inte skulle ha fått annars, säger Birgitta Ågren.

Hon berättar också att det kan hjälpa den biologiska föräldern att bli mer stabil, när de vet att det finns fler vuxna i barnets liv.

Att vara kontaktfamilj innebär att man får ett extra barn som kommer och bor med familjen en helg i månaden eller ibland mer, beroende på barnets behov.

– Vi söker inga supermänniskor, det ska vara vanliga trygga och stabila vuxna som kan ge de här barnen tid och utrymme. De bor och är i familjen på samma villkor som de andra barnen i familjen, säger Birgitta Ågren.

Hon berättar att flera kontaktfamiljer som trivs med att vara det går över till att vara familjehem. Birgitta Ågren uppmuntrar också att man söker till att vara familjehem, eftersom det ständigt finns behov av det också. Som familjehem har man barnet eller barnen boende hos sig permanent, under hela barnets uppväxten eller under en period i livet.

– I stora kommuner som Jönköping har man personer som jobbar med att rekrytera och utreda personer och familjer till att bli kontaktfamiljer. Så är det inte här, men när det gäller familjehem har vi en länsgemensam rekrytering. Hör man av sig till oss så för vi kontakten vidare, annars kan man kontakta familjehemsresursen direkt, berättar Birgitta Ågren.