Paret Emmi och Rickard Andersson som drivit verksamheten på Östergatan 6 i Vaggeryd meddelade i augusti 2016 att man istället för butiken i Vaggeryd ville satsa på den dittillsvarande filialen, ”Smycka”, i Jönköping.

Läs mer:

Först var parets tanke att behålla fastigheten, men under våren lades den ut till försäljning och nu är den alltså såld. Ny ägare är ett företag som heter Dormitabis, vilket enligt Allabolag.se kontrolleras av familjerna Önneby och Dzalto, med Markus Önneby som styrelseordförande. Markus driver även bolaget Önneby redovisning i Vaggeryd.

Byggnaden är Amerika-, eller kanske till och med Vilda Västern-influerad. Huset byggdes 1907 av Johan Forsberg, som återvände efter en vända till USA i början av 1900-talet. John, som han ändrat namnet till, började med att sälja möbler.

Efter ett tiotal år slog sig John på en ny bana som hotellägare, sedan dåvarande Stora hotellet på Stationsgatan blivit ledigt.

Istället blev det urmakaren Wahlberg som 1922 flyttade in i på Östergatan 6. Hustrun Maja var fotograf och behövde en studio. Denna tillbyggnad kan sägas vara embryot till nuvarande blomsteraffären Acleja – som kommer att fortsätta hyra sin del av byggnaden.

Urmakeriet fortsatte senare under andra ägare, men under namnet Wahlbergs efterträdare.

I Waggeryds museiförenings nya bok ”Från Waggeryd till Vaggeryd – Del II” finns mer att läsa om Östergatan 6 och andra fastigheter på gatan.