Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill SD ha en svensk Orbán?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det händer att klart besked ges. Sveriges Television ställer den här frågan till kandidater i EU-valet: ”Vem är din politiska förebild?”

Från Kristina Winberg (SD), tidigare landstingsledamot i Jönköpings län och sedan fem år ledamot i EU-parlamentet, har de fått det här svaret:

”Viktor Orbán. Han är precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige.”(Valkompass för EU-val, på SVT:s webbplats.)

Viktor Orbán är regeringschef i Ungern. Kristina Winberg (SD) kandiderar för omval till EU-parlamentet. Vilket samhällssystem skulle Sverige få med en ”ledare” som Viktor Orbán som politisk härskare?

Orbán och hans parti Fidesz kunde efter ekonomisk och politisk kris i Ungern ta makten 2010. Då genomdrev de att valsystemet ändrades, för att andra partier skulle få mycket svårt att bilda regering. Enmansvalkretsarna blev fler, fördelarna för större partier ökades. I valet därpå nådde Fidesz 44 procent av rösterna, men fick 67 procent av riksdagsmandaten.

Den två tredjedels majoriteten gav Orbán närmast obegränsad makt. Ungern har gjorts till ett faktiskt enpartivälde. Statsförvaltning och kulturinstitutioner har partipolitiserats hårt för att det härskande partiet dominans inte ska kunna brytas.

Rättsstaten försvagas. Föreningsfriheten angrips. Bland annat har en kritisk frikyrka utsatts för ekonomiska repressalier genom att få registreringen indragen.

Ungern är det EU-land som tar emot mest EU-stöd per invånare. Orbáns regim använder EU-pengar för att imponera på väljare och stärka regeringens ställning. EU-pengar missbrukas också för politiska ändamål.

Orbánpartiets närstående affärsmän favoriseras vid upphandling. Ett mycket kritiskt reportage i den stora tyska TV-kanalen ZDF för några dagar sedan satte ljuset på hur Orbáns egen svärson gynnats. En regimnära oligark från samma ort som Orbán har lyfts från småföretagare till en av landets rikaste män.

Den mannen hjälpte sedan Orbán med att ta kål på nästan hela oppositionspressen. Metoden var lik den som president Erdoğan använt i Turkiet: Först sätts nyhetsförmedlingen under ekonomiskt och juridiskt tryck, pressfriheten inskränks. När ägarna misströstar tar en av regimens handgångna oligarker över ägandet. I Ungern har tidningarna därefter överlåtits till en statlig, av det härskande partiet kontrollerad stiftelse.

För fri, kritisk samhällsdebatt finns inte mycket utrymme kvar i Ungern. Men regimen vill i stället ha statspropaganda. Stora skattepengar läggs på statliga annons- och plakatkampanjer, riktade mot EU och mot utlänningar. I dessa kampanjer används antisemitism för att piska upp stämningen mot regimens kritiker i de demokratiska västländerna. För den senaste kampanjen av det slaget förbrukade Orbáns regering motsvarande 186 miljoner kronor av skattemedel, kunde den ansedda brittiska tidnigen Financial Times avslöja.

Sådana är maktmetoderna hos den man som Kristina Winberg (SD) har som förebild. Det är ingen personlig särlinje just för henne. Hennes partiledare har entydigt ställt sig bakom Orbánstyret i Ungern.

Den som önskar att någon som är som ”precis den ledaren” kan gripa makten i Sverige vill ersätta vårt lands fria samhällssystem, med ett annat, där frihet och rättsstat monteras ned.

Åke Wredén

Tidigare kommunfullmäktigeledamot (L), Eksjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel