Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft. Ska Skärstadalen offras för export av både el och subventioner?

Med stor vånda väntar vi på våra kommunpolitikers beslut angående en eventuell vindkraftsindustri i Skärstadalen.

Kraftö Vind AB har med stor frenesi försökt vilseleda närboende, länsstyrelser och politiker för att få till stånd en vindkraftsindustri i Skärstad i över ett år nu. Man har lovat bygdepengar till föreningar för att tysta kritiken bland närboende, man har valt att inte bjuda in alla närboende till samråd, man har inte tagit någon som helst notis om de synpunkter som lämnats in efter samrådet, utan att i samrådssammanställningen snarare raljerat över den oro och de synpunkter som finns i bygden.

Nu har man reviderat sin ansökan och sänker höjden från 220 meter till 200 meter höga verk för att ”tillmötesgå” opinionen. Ännu ett sätt att tala om för politikerna att man är välvilligt inställda. Problemet är att den förändringen inte gör någon betydande skillnad för oss som bor närmast de tilltänkta vindkraftsverken. Möjligen kan Kraftö påverka politikerna genom ännu en manöver i en snårig ansökningsstrategi.

När man nu dessutom fått reda på att Kraftös moderföretag WER inte är Irländskt utan är registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna blir man ännu mer tveksam till projektören. Det är troligen inget olagligt men hur är det ställt med moralen i ett sådant företag? Man projekterar och bygger en vindkraftsindustri i anslutning till tre riksintressen för rörligt friluftsliv, kulturlandskap och natur. Verken kommer ligga drygt 2 km från en av kommunens största förskolor som nu byggs på Drättinge höjd, och man nonchalerar helt den oro för hälsofarliga infraljud som finns beskriven i utredningar och läkarvetenskapen. Man kommer förstöra boendemiljön och fastighetsvärden för närboende utan att ta något ansvar för framtiden då man så snart anläggningen är klar kommer att sälja till en kinesisk, fransk eller tysk investerare som kommer exportera den el som produceras och därmed inte heller tillföra något vare sig till Jönköpings kommun eller Sverige i form av el eller arbetstillfällen.

Jag kan inte förstå hur våra politiker ens kan fundera över att sälja ut en av kommunens vackraste platser och offra de boende i Skärstad, Kaxholmen och Svarttorp då de kommer drabbas av ljud- och ljus-störningar och förstörda naturområden för att utländska investerare ska kunna exportera grön el. Varken den lokala eller nationella ekonomin gynnas medan vindkraftssubventioner flyter ut ur landet.

Väljare som hoppas att bli hörd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel