2014 lämnade Oscar Fantenberg HV71 för Frölunda. Där blev det två säsonger innan han flyttade till ryska Sotji. 25-åringens första säsong i KHL blev succéartad, men också kortare än vad han ville. Laget hamnade precis under slutspelsstrecket, fem poäng efter finska Jokerit.

Laget har varit upp och ner, men det har gått bra personligen. Jag har fått spela mycket och gjort många poäng trots att jag missade en del matcher på grund av skada.

Totalt blev det 23 poäng (3+20) på 44 matcher.

Jag har aldrig gjort så här många poäng. De ville ha mig som en producerande back och då får man kanske lite mer frihet. Jag har fått spela mycket i första powerplay-formationen och fått en mer offensiv roll överlag, säger Ljungbysonen.

Om spelet på isen varit succé har livet vid sidan av inte varit lika enkelt.

Det är annorlunda jämfört med hemma i Sverige. Periodvis har det varit tufft att komma in i det, det har varit svårt. Man har en del bra dagar och vissa dagar ville jag egentligen bara åka hem.

Vad är det som var jobbigt?

Det ryska folket kanske inte är de mest sociala och glada, och det är svårt att göra sig förstådd när de inte pratar engelska.

De har lite andra värderingar än hemma i Sverige. De vet till exempel inte hur man står i kö, de går bara rätt fram. Man måste ta för sig och säga ifrån om man vill ha något fixat, man får nästan skälla på dem.

Kulturkrocken har varit lättare att tackla tack vare en svensk klubbkamrat, förre HV-forwarden André Petersson som nu har spelat tre säsonger i Sotji.

Det är jätteskönt att han har varit där innan, han vet ju hur det fungerar. Han har hjälpt mig mycket och kunnat förbereda mig.

Vi har umgåtts en hel del, varit rumskamrater och haft kul ihop.

Hockeylivet i Ryssland präglas av många långa resor. Ena veckan ligger man borta, den andra hemma.

Hur är staden Sotji?

Vi bodde i gamla OS-byn, precis vid stranden. Det var ett jättebra boende, nära restauranger och arenan.

Sotji är ett av de bästa ställena att bo på i Ryssland.

Oscar Fantenbergs ettårskontrakt med KHL-klubben har nu gått ut. Den stora drömmen är NHL, och förmodligen är vägen dit kortare nu än vad den var när han spelade i Sverige.

Vad händer nästa säsong?

Jag har inte tänkt så långt. Nu ska jag hem och vila lite, börja träna igen och sen försöka ta en plats till VM. Det är mitt mål nu.

Du har ju gjort en succésäsong, någon drar väl i dig?

– Jag har faktiskt inte pratat med någon eller något. Säsongen slutade ganska tidigt och jag vill ta tid till att sätta mig ner och prata igenom allt ordentligt med agenten.

– Men jag vill spela på så hög nivå som möjligt. Mitt mål och min dröm är ju NHL, att få spela i världens bästa liga. Sedan tror jag inte att Sverige är så aktuellt till nästa säsong, men man vet aldrig.

Till sist: vilka håller du på i slutspelet, Frölunda eller HV71?

– Jag får nog säga Frölunda, i och med att jag var där senast. Samtidigt tror jag att HV kan gå bra. Så en final mellan lagen hade varit fint, säger Oscar Fantenberg.

LÄS MER: kom jag hem till HV71