Klockan är strax efter tio och det är dags för dagens första fika. 17 volontärer från olika delar av världen sitter runt bordet och deltar i en livlig diskussion. Stämningen är på topp. Arbetet på gården har varit igång sedan klockan åtta och snart väntar ytterligare ett par timmars jobb innan det är lunch.

Det har gått lite över ett år sedan Bengt Sjöberg och Maria Larsson, som äger och driver Allmogegården, anslöt sig till organisationen WWOOF och tog emot sina första volontärer. Förkortningen står för World Wide Opportunities on Organic Farms och går ut på att gårdar runt om i världen tar emot volontärer från hela världen. WWOOF utgör en länk mellan volontärer som vill bidra med praktiskt arbete och gårdsvärdar som gärna delar med sig av den kunskap de har om självhushållning, ekologisk odling och djurhållning.

– Det är först nu som vi känner att vi har hittat rutiner som passar oss. I början var vi lite rädda eftersom vi inte visste hur mycket tid det skulle ta och hur det skulle gå med språket. Men vi har lärt oss otroligt mycket under det här året och att ta emot volontärer har varit ett lyft för hela gården, berättar Maria.

Har fått bättre vanor

Maria och Bengt förklarar att deras egna vanor har blivit bättre i och med att de tidigt insåg hur viktigt det är med fasta rutiner för att alla ska trivas på gården.

– Förut jobbade vi på utan att tänka, vi slängde i oss en macka när vi var hungriga och fortsatte sen att jobba. Nu måste vi ha fasta tider där vi sitter ner tillsammans och äter ordentligt tillagad mat, säger Maria.

Turas om i köket

Volontärerna turas om att ha så kallad kökstjänst vilket gör att det blir en stor variation på det som serveras. Dessutom gör volontärerna det möjligt att förverkliga fler idéer på gården. I och med att alla delar på alla sysslor jobbar man snabbt bort det ”tråkiga” och kan ägna mer tid på övriga projekt. Bland annat håller man just nu på att bygga ett slakthus på gården, något som hade varit svårt att göra utan volontärernas hjälp.

– Volontärerna ger oss mycket energi eftersom de flesta som kommer hit är väldigt intresserade och engagerade och vill hjälpa till. Innan jobbade vi mycket i motvind, man låg alltid steget efter och vi funderar ibland på hur vi orkade med allt. Med volontärernas hjälp hinner vi även med det roliga, säger Bengt.

Uppgifterna varierar

Till Allmogegården kan man komma som volontär året om men vilka uppgifter som väntar beror mycket på årstid. Nu börjar man så smått att förbereda inför vintern genom att plocka bär och svamp, konservera grönsaker som odlats på gården, koka sylt, hugga ved och hässja hö.

Dessutom finns det tre mjölkkor på gården så volontärerna får också lära sig att göra ost, smör och yoghurt. Minst tre veckor ska volontärerna stanna för att hinna komma in i livet på en ekologisk gård och för att Maria och Bengt ska hinna lära känna de som kommer till gården. Men många väljer att stanna längre än så.

– Vi tycker att det både är bra och roligt om de vill stanna längre. För oss har det varit väldigt positivt sedan vi anslöt oss till WWOOF och att ta emot volontärer är något som vi vill fortsätta med. Man blir som en liten familj här på gården och visst har det blivit många tårar när de ska åka hem, här byggs det upp starka vänskapsband, säger Bengt.