Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxenvandringar aktuella enligt nygammalt koncept

Konceptet med vuxenvandrande föreningar är på väg att dammas av i Vaggeryds kommun. Den här gången går det att tjäna hela 6 000 kronor per helg.

Den 9 maj, klockan 18, kommer det att hållas ett informationsmöte i teatersalongen i Skillingehus. Föreningar kommer då att kunna anmäla sitt intresse av att delta i vuxenvandringar. Vid varje tillfälle kommer en förening att kunna tjäna 3 000 kronor - eller 6 000 om man går både fredag och lördag.

– Vi hoppas att många är intresserade av att vara aktiva i samhället och har skickat inbjudningar till 90 olika föreningar. Tanken är att de ska ställa upp med fyra personer vid varje tillfälle, som får tillgång till bil och mobiltelefon - sedan kan de, om de vill, dela upp sig i två tvåmannateam, säger fältaren Reshat Shabani.

Säsongen för vuxenvandring kommer att pågå april-juni och augusti-oktober. Tillsammans med fältarnas egen verksamhet innebär detta att det kommer att finnas vuxna i tjänst tre helger av fyra.

Läs mer: En fältare har blivit två

Idén om vuxna på stan är gammal i Vaggeryd, men verksamheten har gått i vågor och varit organiserad på olika sätt. Ofta initieras vandringarna av oroligheter med skadegörelse, fylla och allmän oro på samhället.

– Det har gått i intervaller och det är svårt att säga från år till år hur stort behovet är. Ofta diskuteras det mellan socialen, fritidsförvaltningen och polisen, och vid behov brukar flera instanser kunna vara med och dela på kostnaderna, säger Kenth Williamsson (S) som i form av ordförande för kultur- och fritidsnämnden var med om att dra in verksamheten 2014.

Läs mer: Valde mellan Vuxenvandringar och Sommarkul

Då valde politikerna att istället satsa på Sommarkul, som riktar sig mot yngre barn. Tanken på den nuvarande satsningen kom i höstas, efter turbulens med ett ungdomsgäng i Skillingaryd.

Läs mer: Gängets aktiviteter som upprör en hel kommun

– Först var det organiserat genom skolan, med föräldrar som var ute på stan. Men eftersom det var svårt att få kontinuitet i verksamheten när deras barn gick ut ur skolan kom idén att engagera föreningarna, berättar Nexhat Shabani som då, 2004, jobbade inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Han berättar om stöket när nattbussen från Jönköping stannade för att släppa av överförfriskade passagerare och händelselösa, men kalla, vinternätter. Fram till 2011 vuxenvandrades det 13 helger över hela året. Därefter minskades det till sommarhalvåret.

– Då var ersättningen bara 1 500 per kväll. Nu går det ju att få ett rejält bidrag till föreningsverksamheten, konstaterar han.

Den här gången organiseras vuxenvandringarna av socialförvaltningen, genom de två fältsekreterarna som arbetar med ungdomar.