Krigsvintern 1942 gjorde Waggeryds IK sin första säsong i högsta serien. Det spelades bara enkelmöten och WIK kom näst sist och flyttades ner till division 2. Det var två poäng upp till Katrineholms SK, som kom trea från slutet, och två poäng ner till ett annat sörmländskt lag, Söderköpings IS, som kom sist.

Stunden i finrummet blev visserligen kort men snart skulle det bli fred i världen igen. Och WIK skulle under lång tid framåt bli att räkna med.

Waggeryds IK bildades redan 1920, och fyller således 100 år under 2020, och bandyn togs upp på programmet redan 1925. 1936 kvalade WIK till högsta serien men förlorade. 1941 tog dock Waggeryd steget upp efter en serieseger med två poäng före IFK Nässjö. Det spelades aldrig något kval. Sejouren i högsta serien blev bara ettårig. WIK skulle dock bita sig fast som ett av Smålands främsta bandylag.

NIF och Bois

Nässjö IF och Tranås Bois har tillsammans med Vetlanda BK en särställning inom Smålandsbandyn. NIF och Bois nådde tidigt framgångar medan VBK visade sin styrka senare och vann SM för första gången 1986. Några SM–guld har Waggeryds IK aldrig vunnit, men klubben skulle återkomma till allsvenskan, som högsta serien hette på den här tiden. Det dröjde visserligen över 20 år men tillbaka kom man.

Redan året efter 1942 års säsong kvalade WIK till allsvenskan men Tranås Bois visade sig vara för starkt den gången. Några år senare blev det fred i världen och när 1950–talet såg dagens ljus var det dags för kval igen. Många var de Vaggerydsbor som såg en ny värld öppna sig när 1950–talet var här. WIK förlorade dock kvalen både 1950 och 1951. I det senare kvalet var det Djurgårdens IF som blev för svårt i den andra kvalomgången. Även 1954 och 1956 var WIK framme i allsvenskt kval. Men utan att lyckas.

1963 hade dock Waggeryds IK fått fram ett lag som var tillräckligt starkt för att vinna både serien och kvalet till högsta serien. Den avgörande kvalmatchen vann WIK mot Saab från Linköping. Segerjublet steg mot vinterhimlen hemma på Vaggeryds idrottsplats. Efter över 20 år skulle det återigen spelas allsvensk bandy i Vaggeryd.

Mycket publik

Två dagar innan jul 1963 åkte Waggeryds IK till Hälleforsnäs för allsvensk premiär. Intresset var på topp i Vaggeryd. WIK vann med 6–4 och spelade några dagar senare, på annandagen, 2–2 hemma mot Hammarby inför över 1 700 i publiken.

När det var två dagar kvar av 1963, den 29 december, spelade Waggeryd 0–0 mot Örebro SK inför över 2 000 åskådare i Vaggeryd. Waggeryd tvingades på grund av den milda vintern att flytta en del matcher till Nässjö, som hade fått konstfruset 1962, och att inte få spela viktiga matcher på hemmaplan försvårade WIK:s chanser att klara ett nytt kontrakt.

WIK åkte ur allsvenskan den 6 februari 1964 då det blev förlust mot Nässjö IF med 4–7 i Nässjö. WIK avslutade med att vinna över IFK Kungälv med 5–1 och skickade Kungälv ur allsvenskan samtidigt som Tranås klarade sig kvar. Bilden till denna artikel är från den matchen mot Kungälv.

När 1963/1964 års bandysäsong summerades efter 14 omgångar hade Waggeryds IK hamnat näst sist med sex poäng. Samma antal poäng som jumbon IFK Kungälv. Tranås Bois klarade sig med sju poäng. Waggeryds IK var alltså bara en poäng ifrån att klara sig kvar i högsta serien. Örebro SK vann serien före Hammarby och Katrineholm.

Möter Målilla

Det blev kval även 1965 och 1970. Men ingen återkomst till högsta serien. WIK har gjort två säsonger i allsvenskan och spelat sammanlagt nio kval till högsta serien. De riktigt fina framgångarna avtog med tiden, men WIK har en klar ställning som ett av Smålands bästa lag genom tiderna. Numera handlar det dock främst om att hålla bandyn levande.

Mängder av duktiga spelare har spelat för Waggeryds IK genom åren. Och många skriver nog under på att Per–Axel Andersson var den främste av dem alla.

2020 är vintern varm och grön. Waggeryds IK håller till i division 2, som är den fjärde högsta serien. WIK hänger dock på den övre halvan. Målilla Goif, som borde ligga högre upp än division 2, kommer till Vaggeryds IP på fredag kväll för match.

Allsvenska kval – och bandy stjärnklara och snörika vinterkvällar – känns avlägset en mild vinter som denna.

Källa: Waggeryds IK:s egna arkiv.