Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zenergy säljer byggnaderna på Illerntomten i Skillingaryd

Ska försäljningen och slutförandet av kvarteret Illern bli Zenergys väg ut ur krisen? Till att börja med innebär den att företaget kan gå vidare med sin rekonstruktion.

Det har varit många turer runt Zenergy under det senaste halvåret. Vi har berättat om problemen att få ombyggnaden av personalbostaden i Källeliden godkänd av myndigheter och grannar. Därefter strulade det även med större projekt, kopplade till företagets kärnverksamhet; produktionen av bostadsmoduler.

Byggloven i de berörda kommunerna har inte getts i samma takt som Zenergys leverantörer ville ha betalt. Det innebar att slutbetalningarna har fördröjts och att det har blivit stopp i det ekonomiska flödet. Detta tvingade Zenergy att lägga ut egenägda fastigheter till försäljning för att kunna fortsätta produktionen.

Företrädesemission

Istället för att äga och förvalta de 23 egenbyggda lägenheterna i kvarteret Illern i Skillingaryd har fastigheterna nu sålts. Köpare är det nystartade (november 2018) Djursholmsföretaget Stjärnporten AB, som företräds av Peter Stråhle.

I ett pressmeddelande berättas om en första delbetalning på tre miljoner kronor, som ska trygga färdigställandet av den köpta fastigheten. Totalt är köpesumman, som ska betalas under perioden april-juni, på 28,3 miljoner.

Peter Stråhle beskrivs som en befintlig, och betydande, kund till Zenergy. I pressmeddelandet berättas också att han är en av två tilltänkta huvudägare till Zenergy. Detta skulle göras möjligt genom en riktad företrädesemission tillsammans med ett bolag inom Hökerum Bygg-koncernen, representerat av Fredrik Ståhl.

Skrivningen tyder på att nya aktier kommer att erbjudas de båda parterna ovan.