Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zlatanera Cup redo för andra upplagan

Förra året arrangerades Zlatanera Cup för första gången. Det blev en succé och nu sätter arrangörerna igång bollen i rullningen för en ny upplaga av fotbollscupen med fokus på integration, mångfald och kultur. – Vi vill att det här ska vara en symbol för Jönköping och förra året blev en grym start, men nu ska det bara bli bättre och bättre för varje år, säger Drazen Crnoja som är en av initiativtagarna.

Läs mer: Så kul att se alla lira efter allt slit

Nu är det klart med datum för andra upplagan av Zlatanera Cup. 11 augusti kommer evenemanget att arrangeras vid Jordbrovallen och planeringen är långt gången.

Den största förändringen från förra året är att två har blivit tre. Förutom Drazen Crnoja och Vetton Gramozi jobbar även Sami Belay med Zlatanera Cup numera. Sami jobbar bland annat på Öxnehaga med nattfotbollen, en insats som han nyligen prisades för.

– Sami har gjort ett fantastiskt jobb på Öxnehaga med Fotboll för alla. Att han har kommit in här har höjt hela gruppen, säger Vetton.

Samis roll som projektansvarig är vara en samordnare i projektet och försöka få till fler samarbeten med exempelvis föreningar. Något som ligger helt i linje med det han har gjort tidigare.

– Jag har jobbat mycket på Öxnehaga i samma stuk med föreningslivet på nattfotbollen. Jag har ett stort nätverk och känner många familjer i många olika områden, säger Sami.

Även den här gången kommer det att vara musikalisk underhållning. Förra året var det namn som Robin Bengtsson och Jireel, nu är det en akt bokad hittills och det är folkkära duon Samir & Viktor. Fler artister tillkommer framöver.

– De känns helrätt, vi ville få hit dem förra året också. Sedan har vi lite annat på gång som inte är spikat än. Vi vill få ner alla åldrar hit, självklart är det fokus på familjer och barn, men vi har tankar att exempelvis köra en bouleturnering för de äldre på gruset, säger Drazen.

"Inte tillfälligt jippo"

Men Zlatanera Cup är inte bara en dag, det är en del av ett större projekt. Genom att nyanlända i projektet möter näringslivshöjdare, politiker, vanliga Svenssons och många andra skapas det förhoppningsvis ett kontaktnät där det blir lättare fram till jobb, praktikplatser eller helt enkelt nya vänner. Det ska nu utvecklas vidare till ett mentorskap där man träffas ett visst antal gånger per år och hittar på något. De som kommer att spela i Zlatanera Cup kommer att få frågan att vara mentor, men det kommer även att öppnas upp för allmänheten i stort.

– Mentorskapet och kontaktytan är det som är viktigast för oss, det är viktigt att påminna om det ibland. Det är inte bara ett tillfälligt jippo, säger Vetton.

– Allt handlar om att de nyanlända som kommer och att vi ska kunna matcha dem både med andra som är med och spelar men även andra som kan anmäla sig frivilligt. Vi kommer att gå ut och fråga om folk kan tänka sig att träffa någon tre till fem gånger per år. Det kan vara väldigt enkelt, en fika eller vad som helst, fyller Drazen i.

Vetton menar att det är lätt att glömma bort att alla har varit nya någon gång om det så är en ny stad, ett nytt jobb, nya vänskapskrets eller till och med ett nytt land.

– Då är det viktigt att ha den här mötesplatsen, det är den vi vill komma åt. Och där måste alla bidra, inte bara vi, hela stan måste sträcka ut en hand, säger Vetton som uppmanar Jönköpingsbor att anmäla sig till att bli mentorer.

Zlatanera Cup arrangeras på Jordbrovallen 11 augusti.

Läs mer: De vill Zlatanera staden